A sófogyasztás előnyei, hátrányai és a tévhitek

A sófogyasztás előnyei, hátrányai és a tévhitek

Étkezésünk és életünk szerves részét képezi a só, már évszázadok óta.

Tanulmányaiból mindenki tisztában van vele, hogy a középkorban a só hatalmas jelentőséggel bírt. A sókitermelés, a sókereskedelem kiemelkedő gazdasági tevékenység volt, a sómonopóliumok pedig a hatalom és gazdagság jelképévé váltak. Európában például a sóadókat gyakran az államok legfőbb bevételi forrásainak tekintették. A sófogyasztás, a megfelelő sóbevitel fontos a szervezet számára, mert szerepet játszik az idegrendszer, az izmok és a test vízháztartásának szabályozásában.

A só fontos szerepet játszik ételeink ízének kiemelésében, az emésztésben és a sejtek egészségének fenntartásában is. Ugyanakkor túlzott fogyasztása számos egészségügyi problémát okozhat. Kevesen tudják, hogy a vérünk, a könnyeink és a magzatvíz is egyfajta sóoldat, eleink pedig sóval tartósítottak. A népi gyógyászatban a só számtalan gyógyászati és mágikus felhasználását említik. Igazi csodaszernek számított a gonosz szellemek és lények ellen. Az ékszerek – különösen a régiek – sok negatív energiát hordozhatnak. Azok „lenyomata” ez, akik az idők során viselték őket. Úgy tartják, hogy az energiasemlegesítés megtörténhet azzal, ha a viselés előtt legalább 49 napig kősóban vannak ezek az ékszerek, kristályok vagy féldrágakövek. De tulajdonképpen minden belsőleg jó hatású ajánlás kizárólag a természetes, durva sóra, más néven a kősóra vonatkozik, nem pedig „finom” konyhasóra.

Ebből is látszik, hogy a sók között fontos különbséget tenni. Fontos a származási helyük és előny, ha minél természetesebb változatot használunk. Az erdélyi magyarok szerint, a parajdi só pozitív hatásai közül érdemes megemlíteni, hogy csökkenti a sejtsavasodást, gátolja az izomgörcsöket, segít stabilizálni a vércukorszintet.

A parajdi lelőhely Európa legjelentősebb sólelőhelyei közé tartozik

A parajdi só, Székelyföld szürke aranya, különleges tulajdonságokkal rendelkezik, a benne található ásványi anyagok segíthetnek a légzőszervi problémák enyhítésében, a bőr egészségének javításában és az immunrendszer erősítésében is. Pontosan olyan a parajdi só, amilyennek a föld adja, anélkül, hogy bármit hozzáadnánk vagy elvennénk belőle. A parajdi só kősó. Természetes, nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat és nem megy keresztül kémiai tisztítási folyamatokon. Természetes, egészséges és finom. Sós íze kellemesebb nem csak a konyhasónál, hanem a tengeri sónál is. Sokkal ízletesebbé és aromásabbá varázsol minden ételt, sokkal intenzívebb ízű, mint a hagyományos konyhasó. Még a magyar szakácsok is parajdi sóval főztek a lyoni szakács-világbajnokságon.

Parajdi természetes darált só 500 grammos

A szervezet számára szükséges napi sómennyiség (a WHO ajánlása szerint) körülbelül 5 gramm. Ez körülbelül egy teáskanálnyi sót jelent. Sok tévhit kering a sóval kapcsolatban. Az egyik, hogy a só minden esetben káros az egészségre. Valójában a mértékletes sófogyasztás része az egészséges étrendnek. A sóból fakadó egészségügyi problémák közös eredője a magas nátriumtartalom. A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást és nyilván igaz, hogy a só mértéktelen fogyasztása káros lehet. De megfelelő mennyiségben alkalmazva előnnyel is járhat. Például hőség idején a fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel járhat, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron. Az egészséges étrend kialakításában figyeljünk oda a só mennyiségére, és válasszuk az egészségünkre pozitív hatással bíró alternatívákat, mint például a parajdi só. Az étkezésben is az arany középút a legideálisabb.

Az élet bármely területén, így az étkezésben is a kulcsszó a mértékletesség és az egyensúly megtalálása. Az egészséges táplálkozás és életmód kialakítása egyéni preferencia. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást. Jódérzékenyek például konzultáljanak dietetikusukkal!