A só mindig is fontos volt az emberi élethez ezen a bolygón, nem lehet élni nélküle.
A finomítatlan természetes só számos biológiai folyamathoz fontos, beleértve a következőket:
- A vérplazma, a nyirokfolyadék, az extracelluláris folyadék és még a magzatvíznek is fő alkotóeleme.
- Fontos szerepe van a tápanyagok szállításában a sejtekbe és onnan ki.
- A vérnyomás fenntartása és szabályozása elképzelhetetlen nélküle.
- Növeli az agy gliasejtjeinek számát, amelyek a kreatív gondolkodásért és a hosszú távú tervezésért felelősek.
- Segít az agynak kommunikálni az izmokkal.
- Támogatja a mellékvesék működését, amelyek több tucat létfontosságú hormont termelnek.
- Sokan állítják, hogyha nem fogyasztunk elegendő sót, az a vér kortizolszintjének emelkedéséhez vezethet.
- Mások szerint a sóhiány inzulinrezisztenciához vezethet, mivel a szervezet megemeli az inzulinszintet a só megőrzése érdekében, a magasabb inzulinszint pedig segít a veséknek több sót visszatartani.
Nem minden só egyforma!
A természetes só egy táplálkozási aranybánya, HA a megfelelő fajtát fogyasztjuk. A modern asztali sónak nagyon kevés közös vonása van a természetes, finomítatlan sóval. Az előbbi károsítja az egészséget, míg az utóbbi támogathatja is.
- Természetes só: 84 százalék nátrium-klorid, 16 százalék természetesen előforduló nyomelemek, beleértve a szilíciumot, a foszfort és a vanádiumot.
- Feldolgozott (asztali) só: 97,5 százalék nátrium-klorid, 2,5 százalék mesterséges vegyszerek, például nedvességmegkötők és folyékonyságnövelők. Ezek veszélyes vegyi anyagok, mint például a ferro-cianid és az alumínium-szilikát. Kis mennyiségű jódot is adhatnak hozzá.
Minél inkább a teljes értékű bioélelmiszerek természetes állapotukban történő fogyasztása felé haladunk, annál egészségesebbek leszünk. Legyen szó zöldségekről, húsról, tejtermékekről vagy sóról. Mivel a só elengedhetetlen a jó egészséghez, érdemes váltsunk tiszta, finomítatlan sóra váltani. Lehet az parajdi só vagy himalájai só.