Grillezés – Tippek a Parajdisó-bolt kínálatából

Grillezés – Tippek a Parajdisó-bolt kínálatából

Ha van az életnek mozgatórugója, akkor azok a családi, baráti összejövetelek.

Ahogy közeledik a jó idő a grillezés eléri az éves szezonját. Bár, sokak szerint, ez is egy olyan amerikánus divat, ami bedarálta hazánkat, a grillezés mégis szórakoztató és felszabadító esemény. A népes összejöveteleknek egy olyan formája, amikor végre egy kicsit lazábbak lehetünk. Ráadásul, ha okosan csináljuk, akkor a szomszéd nem a füstöt szagolja egész délután, a családtagok nem vesznek össze, hanem jól érzik magukat és meg egy jó kis esti borozgatás is belefér, amikor már elmentek a vendégek és elcsitult a világ.

Lehet a grillezést túlmisztifikálni, de valójában nem igényel haladó szakácskészségeket, és gyakorlással, odafigyeléssel szinte bárki elsajátíthatja. A grillezés az egyik legsokoldalúbb főzési mód, mert szinte bármit meg lehet sütni grillen, és bármi alatt valóban bármit értünk. A tojástól a szalonnáig, a zöldségtől a gyümölcsig, a sajttól a kenyéren át az édességig, a hústól a halig és a tengeri herkentyűkig bármit.

Természetesen a jó minőségű húsok, alapanyagok grillezése, valamint a fűszerek és a fűszersók használata jobb eredményekkel kecsegtet, de a megvalósítás meglehetősen egyszerű. Ezért egy idő után minden grillező egy kicsit kibontja szárnyait és túllép önmagán. Az interneten végtelen mennyiségű recept található, amelyeket érdemes kipróbálni, és amelyek bőven beleférnek egy amatőr grillező készségei közé. Egy újonc még az egyszerű, ínyenc hamburgerreceptekkel is ízletes eredményeket viríthat.

Bár, sokak szerint, ez is egy olyan amerikánus divat, ami bedarálta hazánkat, a grillezés mégis szórakoztató és felszabadító esemény.

Az egészség érdekében azonban érdemes megfontolni néhány javaslatunkat:

  • Ha hús, akkor érdemes kipróbálni a biohúst és felejtősre venni az előkészített, tartósítószerrel agyonnyomott termékeket!
  • Részesítsük előnyben a soványabb hússzeleteket, vágjuk le a zsíros részeket, a bőrt!
  • Legyenek saját szószaink, a szintén tartósítószert és jó sok cukrot tartalmazó boltiakkal ellentétben!
  • Használjunk fűszereket és egészséges parajdi fűszersókat a pácoláshoz!
  • Ne csak húst, hanem zöldséget és gyümölcsöt is grillez!
  • Ha a grillezés közben több idő marad, használjuk, ki és készítsünk friss salátát, keverjünk össze egy ízletes mártogatóst. Így még gazdagabbá tehető az étkezés.

A grillezés nem bonyolult, mégis egyfajta művészet, és minden művésznek vannak saját trükkjei. Íme, néhány tipp a tökéletes grillezés érdekében:

  • Áztassa be a kis fanyársakat vízbe, nehogy megégjenek a grillen!
  • A szennyeződések minimalizálása érdekében használjon sóból készült vágódeszkát! Elvileg külön vágódeszkát kellene használni a marhahúshoz, csirkehúshoz és zöldségekhez, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést és a szalmonellafertőzés kockázatát.
  • Rengetegen esküsznek rá, hogy mielőtt a hús a grillrácsra kerül, víztől mentesen száraz és szobahőmérsékletű kell legyen.
  • A grill rácsát érdemes előmelegíteni, legalább 15-20 perccel azelőtt, hogy rátennénk az ételt. Ez segít abban, hogy egyenletes hőmérsékleten süljön az étel, és nem tapad rá a rácsokra.

Ha pedig felejtősnek ítéli meg a fűszersót grillezéskor, akkor bográcsozzon és használja a parajdi darált sót egészségesebben!