Mi az a mindenmentes, és akkor mi van benne?

Mi az a mindenmentes, és akkor mi van benne?

A termékeinken fellelhető védjegyek jelentéséről már korábban írtunk. De vannak dolgok, amik még így is kérdéssé formálódhatnak.

Az első ilyen nagyon fontos dolog ez az úgynevezett mindenmentes termék. Mert hiszen, ha mindenmentes, akkor mégis mi maradt benne!? Először is a mindenmentes kifejezés értelmezése valamilyen kontextusban nyer igazán létjogosultságot. Általában az élelmiszeriparban és a kozmetikai termékek világában kap igazán plusz értelmet. Olyan emberek számára válik igazán fontossá, akiknek valamilyen intoleranciájuk vagy allergiájuk van, és a sok mindentől való mentesség segít nekik, hogy elkerüljék az egészségügyi problémákat.

De mai világunkban az emberek egyre inkább odafigyelnek az egészséges életmódra, a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre is. Ennek eredményeként növekszik a mindenmentes termékek iránti kereslet. Mert az emberek keresik az egészséges alternatívákat az étkezésben és az higiéniai termékek esetében is. Ráadásul egyre inkább igénylik a környezetbarát és fenntartható lehetőségeket.

Sajnos az embereknek fel kellett ismerniük az gyorsételek, a kozmetikumok és tisztálkodási termékek által potenciálisan okozott egészségügyi problémákat is, ezért ma már sokan keresik a természetes, vegyszermentes alternatívákat.

Mi jellemzi általában és a nálunk is forgalmazott mindenmentes termékeket?

Allergének hiánya és elkerülése, kiváltása természetes összetevőkkel. A mindenmentes termékek gyakran nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az embereknél.

Mesterséges adalékanyagok mentessége. Ezek a termékek nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat, színezékeket, ízesítőket, tartósítószereket, vagy egyéb adalékanyagokat. Ezért van az például, hogy sokan előnyben részesítik a természetes illóolajokkal illatosított vagy illatmentes kozmetikumokat.

Környezetbarát összetevők. A mindenmentes termékek gyakran fenntartható forrásból származó, környezetbarát összetevőket tartalmaznak, és minimalizálják a környezeti hatásukat.

Vegán vagy állatmentesség. Vegán vagy állatmentes termékek lehetnek mindenmentesek, mivel nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket vagy melléktermékeket és nem tesztelték őket állatokon.

Szintetikus illatanyagok nélküli termékek. Ezek a termékek nem tartalmaznak szintetikus illatanyagokat, amelyek sok ember esetében okozhatnak irritációt vagy allergiás reakciót.

Parabén- és kőolajmentes tisztítószerek, kozmetikumok. Ezek a termékek nem tartalmaznak kőolajból (paraffin és a petrolátum) származó összetevőket vagy konzerválószereket, amelyek környezeti szempontból károsak lehetnek.

Alkoholmentesek. Sok ember érzékeny a kozmetikumokban lévő alkoholra, mivel annak szárító hatása lehet a bőrre. Az alkoholmentes kozmetikumok kíméletesebbek és hidratálóbbak a bőr számára.

Szulfátmentes, szilikonmentes. Ez azért fontos, mert a szulfátok olyan tisztítószerek, amelyek túlzott használata szárító hatású lehet a bőrre és a hajra. A szilikonmentesség azért fontos, mert a szilikon bizonyos bőrtípusok esetében eldugíthatja a pórusokat vagy nehezítheti a lélegezést a bőr számára.

SLS- és SLES-mentesek. Az SLS (nátrium-lauril-szulfát) és az SLES (nátrium-laureth-szulfát) két gyakran használt tisztítószer-összetevő, amelyeket sok háztartási és személyes higiéniai termékben, például samponokban, tusfürdőkben és fogkrémekben is megtalálhatunk. Ezek a vegyületek hatékonyak a habzás és a tisztítás terén, azonban néhány ember számára problémát okozhatnak. Különösen azoknál, akik érzékeny bőrrel rendelkeznek. Ilyenkor jelenik meg a bőrirritáció, az allergiás reakció, a szemirritáció. Ráadásul az SLS és az SLES túlzott használata károsíthatja a környezetet, mivel nehezen lebomlóak és szennyezhetik a vizeket és a talajt.

Ha igazán egészséges terméket szeretnénk vásárolni, akkor fontos figyelembe venni az egyéni preferenciákat

Ha igazán egészséges terméket szeretnénk vásárolni, akkor fontos figyelembe venni az egyéni preferenciákat

és nem megelégedni azzal, hogy valamire valaki azt mondja, ez mindenmentes. Nézzük meg az összetevőket egy úgynevezett mindenmentes termék esetében is! Hiszen akár egy illóolajra is lehet valaki allergiás.

De azért, a mindenmentes megközelítés nem csupán egy trend, hanem egy életmód és egy filozófia, amely arra ösztönzi az embereket, hogy tudatosabban válasszanak és éljenek, kímélve egészségüket, illetve a környezetüket. Ismerje meg samponjainkat, tusfürdőinket, fürdősóinkat, sópárnáinkat is, amelyeket a mindenmentesség mellett a parajdi só ereje is támogat!