Gyógynövények, fűszernövények a fűszersókban

Gyógynövények, fűszernövények a fűszersókban

Ha ügyesek, okosak és tudatosak vagyunk, akkor a konyhában lévő fűszerek nemcsak ízletesebbé varázsolják az ételeket, hanem igazi egészségmegőrző csodaszerekké válnak.

Bizony, mi a Parajdisó-boltban nem csak az ízek mesterei vagyunk, hanem kicsit gyógyítók is! Nem csak azért, mert parajdi sót használni egészséges, hanem azért is, mert a konyhába bevitt fűszersóink olyan fűszernövényeket is tartalmaznak, amelyek az egészségre is jótékony hatással vannak. Ezek a keverékek a konyhában valódi kincsek, hiszen egyszerre biztosítják az ételek ízesítését és a fűszernövények, gyógynövények jótékony hatásait.

Ha gyorsan átfutjuk a nálunk vehető fűszersókat, akkor könnyen láthatjuk, hogy a bors nemcsak az ételek ízesítésére szolgál, hanem segíti az emésztést és antioxidáns tulajdonságokkal bír. A csombor, más néven a borsikafű, antibakteriális és görcsoldó hatású, míg a fokhagyma erős antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, valamint segíthet csökkenteni a vérnyomást. A kapor nyugtató és antioxidáns, míg a lestyán segít az emésztési problémák enyhítésében és gyulladáscsökkentő. A paprika gazdag C-vitaminban és serkenti az anyagcserét, a tárkony pedig javítja az étvágyat és antibakteriális hatású.

Ha ügyesek, okosak és tudatosak vagyunk, akkor a konyhában lévő fűszerek nemcsak ízletesebbé varázsolják az ételeket, hanem igazi egészségmegőrző csodaszerekké válnak.

Természetesen minden egyes fűszersó termékleírásában igyekeztünk részletesebben leírni a tulajdonságokat, illetve azt, hogy a főzés során mihez illenek legjobban.

 

1. Borsos parajdi fűszersó

Előnyök: A fekete bors serkenti az emésztést, fokozza az anyagcserét, és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

Felhasználás: Húsok, levesek, pörköltek és zöldségek, valamint halak, mártások és szószok ízesítésére is kiváló.

2. Csomboros parajdi fűszersó

Előnyök: A csombor (borsikafű) antibakteriális hatású, javítja az emésztést, és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik.

Felhasználás: Hüvelyesek, káposztás ételek, levesek és húsok ízesítésére.

3. Fokhagymás parajdi fűszersó

Előnyök: A fokhagyma erős antibakteriális és antivirális hatású, segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Felhasználás: Szinte minden ételhez adható, különösen húsokhoz, zöldségekhez és szószokhoz.

4. Kapros parajdi fűszersó

Előnyök: A kapor nyugtató hatású, elősegíti az emésztést, és gazdag antioxidánsokban.

Felhasználás: A tökfőzelék és a kovászos uborka elképzelhetetlen nélküle. Halételek, saláták, tejfölös és joghurtos mártogatósok és levesek ízesítésére.

5. Lestyános parajdi fűszersó

Előnyök: A lestyán segít az emésztési problémák enyhítésében, vízhajtó hatású és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Felhasználás: Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett. Levesek, húsételek (főleg töltött húsok) és saláták ízesítésére. Jól illik a zöldborsóhoz és házi sajtot is megbolondíthatunk vele.

6. Paprikás parajdi fűszersó

Előnyök: A paprika gazdag C-vitaminban, serkenti az anyagcserét, és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

Felhasználás: Húsok, levesek, pörköltek és zöldségek ízesítésére.

7. Tárkonyos parajdi fűszersó

Előnyök: A tárkony javítja az étvágyat, segít az emésztési problémák enyhítésében, és antibakteriális hatású.

Felhasználás: Levesek, csirkeételek, saláták és mártások ízesítésére.

A csorba leves egy hagyományos erdélyi és balkáni étel, amelynek gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza.

A fűszersók között van 3 kakukktojás is. Az egyik ilyen, a Sós fűszerkeverék csorba leveshez. A csorba leves egy hagyományos erdélyi és balkáni étel, amelynek gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza. Eredetileg a román konyhából származik, ahol „ciorbă” néven ismert. A csorba leves lényege a savanyított íz, amit ma gyakran ecettel vagy citromlével érnek el, de a régebbi korokban kovászos lével savanyították. A leves különféle zöldségekből és húsokból készül, és a savanykás íz mellett a gazdag, fűszeres ízvilág jellemzi. A csorba leves nemcsak tápláló, hanem a benne található gyógynövényeknek köszönhetően gyógyhatású is, gyakran szolgálták fel betegségek megelőzésére és kezelésére.

A Grill fűszersó neve egyértelműsíti a használatát, ám a Füstölt parajdi fűszersó igazi varázsló kuriózum. Használatával elérhetjük, hogy ételeink egyfajta füstös ízt kapjanak. Ez azért fontos, mert a mai egészséges világunkban sokan lemondanak a füstölt húsok élvezetéről. Így, ha ez valakinek fontos, akkor a jó hír az, hogy ez a fűszersó az ízélményt adja vissza a káros hatások nélkül.