A „csorba” elnevezésű levesek különböző népek konyhájában megtalálható. Sok kultúrában használják a „csorba” kifejezést a savanykás vagy ecetes alapú levesekre, amelyekben hús, zöldség és savanyító összetevők találhatók.
Természetesen nekünk magyaroknak a csorba leves hallatán az erdélyi csorba leves jut először az eszünkben. De ezek a levesek megtalálhatók a magyar (cibere leves), az erdélyi, a román, a lengyel, a szerb, a török és az orosz konyhában is. Az elkészítési mód, az összetevők és az ízesítés azonban különböző lehet a különböző országokban és régiókban. A Sós fűszerkeverék csorba leveshez termékünk az erdélyi ízeket erősíti. Így, aki arra vágyik, hogy csorba levest egyen biztosan kell, hogy használja ezt a terméket. Állítólag az eredeti csorba leveshez sok lestyánra és korpaciberére van szükség, ami egy erjedéssel készült savanykás lé. Magyarországon ezt savanyú káposzta levével szokták kiváltani.
Ha már egy kis néprajz, akkor jó tudni, hogy Erdélyben úgy tartják, a csorba leves minden betegségtől megszabadít. Ha ez nem is igaz, annak mégis van alapja és hagyománya, hogy a csorba leves sok ember számára egyfajta „gyógyszer” másnaposság ellen. Bár nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a csorba leves valóban hatékonyan enyhíti a másnaposság tüneteit, sok ember tapasztalata alapján talán mégis segíthet a test hidratálásában és a szervezet egyensúlyának helyreállításában. Főleg azért hasznosak, mert a csorba levesek általában gazdagok folyadékban, amely segít az elfogyasztott alkohol dehidratáló hatásának ellensúlyozásában.
Az ételek ízesítéséhez, tartósításához próbálja ki a parajdi sós termékek hatalmas választékából a Parajdi természetes darált sót és más Parajdi fűszersókat is! Kövesse Facebook oldalunkat is!
Értékelések
Még nincsenek értékelések.